ČERKEZ: Covid propusnice u BiH; “Moguće je da ćemo uvesti iste mjere”

U Srbiji je jučer odlučeno da budu uvedene covid propusnice u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru. Hoće li Bosna i Hercegovina posegnuti za istim mjerama, upitali smo Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva, piše N1.

U BiH stanje stabilno
Podsjetio je da je prije tri dana Krizni stožer Ministarstva zdravstva FBiH razmatrao epidemiološku situaciju u entitetu, te je tom prilikom Vladi FBiH predložio produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

“Nismo još uvijek uveli covid propusnice, ali pratimo stanje i postoji vjerovatnoća da ćemo u određenom trenutku uvesti iste mjere. Ukoliko bi došlo do uvođenja takvih mjera, sigurno da bi se išlo prvenstveno na one najvažnije službe, počevši od primjera samog zdravstva”, kazao je Čerkez.

U ovom trenutku, napomenuo je, razlika je u epidemiološkoj situaciji između Srbije i BiH.

“Na dnevnoj osnovi u Srbiji broj premašuje sve europske rekorde, dok u BiH trenutno stanje je stabilno i u blagom padu”, istaknuo je.

Pojedini restorani u SŽ već su uveli ovu mjeru. Pa tako, na dan evenata u kojem se predviđa da će biti više od 50 osoba, ugostitelji traže potvrdu o cijepljenju ili negativan rezultat brzog testova na ulazu u objekt.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istaknuo je, da svaki ugostiteljski objekt, pa i firma koja je u privatnom vlasništvu može uvesti svoje pravilo.

“Mi smo omogućili već i sada za događaje većeg obima da se mogu koristiti ta pravila. Nogometne utakmice reprezentacije, ili kao što je bilo s Veležom, bile su praćene pravilom da može veći broj ljudi, ali su morali imati testiranje. Tako je bilo i sa Sarajevo Film Festivalom. Za pojedine događaje od velikog interesa, i Federacije i države, već je oproban taj sustav u Federaciji”, rekao je Čerkez, dodavši da se ta mjera primjenjuje u slučaju ako je više ljudi od 50 u zatvorenom prostoru, odnosno ako je više od 100 na otvorenom.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.