Evo kada stiže snijeg

Visoke temperature za ovo doba godine napravile su pravu pometnju ovogodišnjoj zimskoj sezoni.

Snijega nema i mnogi se pitaju hoće li ga uskoro biti i hoćemo li uopće uživati u njemu, makar na planinama.

Odgovore na ta pitanja nedavno je pokušao da da poznati meteorolog Marko Čubrilo. Kako navodi na svom Facebooku, od ponedjeljka se očekuje prestanak “siječanjskog proljeća” i početak “siječanjske jeseni”, a planine regije konačno dobijaju snijeg.

– Hladan front koji će u ponedjeljak stići do Alpa će istog dana uzrokovati razvijanje sekundarnog ciklona nad Jadranom. Taj ciklon će se do srijede premjestiti preko regije.

Kako kaže Čubrilo, to će uzrokovati pogoršanje uz padavine koje će već u ponedjeljak prijepodne zahvatiti zapadne, južne i jugozapadne predjele, a zatim će se proširiti i nad ostali dio regije.

-Najobilnije padavine će biti u noći ka utorku i u utorak prijepodne. U ponedjeljak će puhati umjeren i jak do vrlo jak jugoistočni vjetar, na planinama jak južni, a duž južnog i dijela srednjeg Jadrana jugo. Na sjeverozapadu regij vjetar će biti u okretanju na sjeverozapadni smjer uz umjereno zahlađenje.

A kakva je tačno situacija sa snijegom?

-Sa daljim okretanjem vjetra na sjeverozapadni smjer očekuje se spuštanje snježne granice na oko 800 metara nadmorske visine, pa će konačno planine regije dobiti snježne padavine, vjerovatno od pet do 10 centimetara, a one preko 1.000 metara nadmorske visine i više.

Ta vijest će, bez sumnje, obradovati skijaše koji nestrpljivo čekaju da konačno osjete ovu zimu.

Čubrilo dalje kaže da će u utorak na sjeveru regije biti jak sjeverozapadni vjetar, dok će od sredine dana uslijediti prestanak padavina.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.