Izbori 2022.: Rok za prijavu birača iz inozemstva je 19. srpnja

Posljednji rok za registraciju državljana Bosne i Hercehovine koji žive i rade u inozemstvu je utorak 19. srpnja.

Dvije skupine potencijalnih birača se moraju registrirati za izbore u listopadu: državljani BiH koji privremeno borave u inozemstvu i izbjegle osobe koje su upisane u središnji birački popis, te izbjegle osobe koje nisu do sada nije upisana u središnji birački popis ili nije glasovala. Prijave su otvorene još 4. svibnja kada su izbori raspisani i traju do 19. srpnja. Nakon ovog datuma više se neće biti moguće registrirati za izbore.

Registrirati se možete na dva načina: putem telefaxa na sljedeće brojeve: +387 33/251-333 i +387 33/251-334., ali i elektronski putem nove aplikacije preko portala e-Izbori dostupnog na internetskoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Biračima je preporuka da registraciju obave putem nove aplikacije e- izbori. Važna napomena prije pristupa aplikaciji da pripremite, skenirate i snimite na svom računalu sljedeće dokumente: osobnu iskaznicu BiH, ili vozačku dozvolu BiH ili putovnicu BiH (u djelu s podacima i slikom) s obje strane.  Zatim dokaz o točnoj adresi stanovanja izvan Bosne i Hercegovine, a ako imate status izbjegle osobe, umjesto prethodno navedenih dokumenata kao dokaz identiteta je važeća isprava od strane zemlje domaćina s fotografijom.

Za pristup aplikaciji potrebno ući na web stranicu CIK BiH, a zatim idete na sliku e-Izbori čime pristupate portalu e-Izbori. Preostale korake možete pogledati u video uputstvu.

Prema riječima člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlade Rogića do danas je 64 096 prijavljenih birača iz inozemstva. „Ima interesa za ovakvo glasanje iz dijaspore. Jedan dio prijava nije kompletan i mi ćemo te birače obavijestiti, a oni bi trebali do 19. srpnja kompletirati svoje prijave. Puno se griješi, ne namjerno, kod nekih stvari. Dokaz o identitetu je često neispravan ili nije važeći. Napominjem da člankom 5 izbornog zakona, propisana su tri osobna dokumenta kada je u pitanju dokaz o osobnom identitetu. To je osobna iskaznica, putovnica Bosne i Hercegovine i vozačka dozvola. Potrebno je ove dokumente kopirati i s jedne i druge strane i tako kopirane orginale dokumenata dostaviti. Često se dostavljaju dokumenti samo s kopiranom jednom stranom, bez one druge strane gdje je zapravo podatak o mjestu boravišta. To će onda biti nevaljana prijava“, istaknuo je Rogić Radioposusje.ba.  

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.