Toplinski val pogodio Hercegovinu: Sve veći broj intervencija hitne pomoći

Tijekom prvog toplinskog vala krajem lipnja i početkom srpnja živa na termometru penjala se iznad četrdesete, no drugi ovoljetni toplinski val zahvatio je Mostar i Hercegovinu.

Uslijedilo je nekoliko ugodnih dana s temperaturama ispod 30 Celzijevih stupnjeva, a sredinom srpnja vratile su se vrućine.

U petak u 13 sati u Mostaru je izmjereno 36 stupnjeva Celzijevih, a prema prognozama idućih dana očekuju se temperature do 38 stupnjeva.

Nepovoljni vremenski uvjeti
Nepovoljne vremenske prilike utječu na stanovništvo, posebice na kronične bolesnike i djecu.

– Od početka lipnja, kada su krenule vrućine, broj intervencija u Hitnoj medicinskoj pomoći Doma zdravlja Mostar uvelike je povećan – kazala je u izjavi za Kristina Šimović, voditeljica Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar. Fena.

Prema njezinim riječima, visoke temperature najveći su problem kroničnim bolesnicima, ali i svima onima koji se ne pridržavaju liječničkih preporuka.

– Gubitak svijesti, loše opće stanje osoba koje su izložene većim vrućinama, a nisu dovoljno hidrirane, odnosno ne unose dovoljne količine tekućine, što za posljedicu ima pad krvnog tlaka i gubitak svijesti – rekao je Šimović.

Iz Hitne medicinske pomoći apeliraju na građane da se ponašaju sukladno preporukama liječnika.

Šimović je istaknuo kako je važno da svi svoj stil i stil života prilagode vrućinama.

Kronični bolesnici
– Mostar je poznat po vrućinama, imamo ih svake godine, nije to ništa novo. No, trebamo slušati svoje tijelo i ponašati se u skladu s tim – rekao je Šimović.

Ono što se generalno preporučuje svima, a ne samo kritičnim skupinama (djeci, trudnicama, starijim osobama i kroničnim bolesnicima), jest da se ne izlažu suncu i ne izlaze vani između 10 i 17 sati.

– Sve što moraju obaviti neka obave u ranim jutarnjim satima ili popodne i predvečer. Treba piti puno tekućine, po mogućnosti negazirana pića bez kofeina i, naravno, izbjegavati alkohol. Što se odjeće tiče, treba nositi laganu i prozračnu odjeću, a hrana treba biti što laganija, najbolje su juhe jer su pune elektrolita. Treba izbjegavati tešku i masnu hranu te crveno meso – dodala je.

Kada je riječ o kroničnim bolesnicima, voditeljica Hitne medicinske pomoći istaknula je kako je potrebno redovito koristiti propisanu terapiju.

– Posebno bih apelirao na pacijente koji inače imaju visoke vrijednosti krvnog tlaka, a zbog nedovoljnog uzimanja tekućine i širenja krvnih žila zbog vrućine bilježe nešto niže vrijednosti krvnog tlaka, da ne smanjuju sami terapiju, nego da se posavjetuju sa svojim liječnikom obiteljske medicine i da u dogovoru s njim vide treba li korigirati terapiju – rekla je Kristina Šimović.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.