Kirurg iz BiH operacijom spasio život Francuzu u avionu

ANEL Okić, kirurg u Kantonalnoj bolnici Zenica, do kraja života pamtit će putovanje u Kolumbiju. Naime, na letu Boeinga 787 iz Paname za Pariz spasio je život jednom Francuzu.

Kako je Okić ispričao za Dnevni avaz, sve se dogodilo kad je nakon tri sata leta netko pitao ima li među putnicima osobe koja se razumije u medicinu jer je jednom putniku pozlilo. Let je trajao 11 sati.

Francuza je nešto ugrizlo u panamskoj džungli

“Bez razmišljanja sam se javio. Odveli su me na kraj aviona. Tamo sam zatekao blijedog momka koji je teško disao. Na koljenu koje je bilo otečeno vidio sam ranu. Kazao je da je bio u panamskoj džungli i da ga je dan prije nešto ugrizlo. Koljeno je bilo inficirano, a veći dio noge otekao. Imao je povišenu temperaturu”, započeo je svoju priču Okić.

Rekao je posadi da se rana odmah mora otvoriti i očistiti. Oni su mu donijeli svu potrebnu opremu, a zatim je uslijedila operacija.

“Stjuardi su mi pomogli. Očistio sam ranu, evakuirao gnoj i zavio. Sumnjao sam da se radi o velikoj alergijskoj reakciji pa sam aplicirao i infuziju s hidrokortizonom. Pacijent je nakon infuzije i tretmana bio dosta bolje, a potom sam mu u mišić dao i injekciju s antibiotikom širokog spektra. Sve je trajalo sat vremena”, rekao je Okić.

Svi su pljeskali hrabrom kirurgu

Posada i 300 putnika zapljeskali su hrabrom Zeničaninu, koji kaže da se radilo o ozbiljnoj infekciji koja je mogla imati kobne posljedice.

“Moglo se zakomplicirati. Život bi mu došao u pitanje da se razvila alergijska reakcija jer je teško disao i oticao. Nakon dva sata jako dobro se osjećao. Inače, Francuz je avanturist i snima klipove po ekstremnim mjestima. Nedugo nakon zahvata na razglasu su mi zahvalili i odali priznanje za sve što sam uradio”, istaknuo je Okić.

Nije bilo jednostavno izvesti takvu operaciju u zraku.

“Najveći strah bio mi je da se nešto ne zakomplicira. I to je uvijek strah jer se nekad i najmanja operacija može zakomplicirati. Ali sreća da sam specijalist kirurgije pa su te male operacije nama rutina”, dodao je Okić.

Dobio besplatan let

Koliko su zeničkom kirurgu bili zahvalni posada i putnici, govori to da su ga simbolično nagradili.

“Došla je glavna stjuardesa i rekla mi da sam dobio besplatan let od Air Francea i vaučer da u free shopu kupim što želim. Kad smo sletjeli, pilot mi je zahvalio za sve što sam učinio”, pohvalio se Okić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.