Kod Moskve pao dron, kaos na nebu iznad Sankt-Peterburga. Putin dao naredbu FSB-u

U blizini Moskve, u selu Gabastovu, na oko 100 metara od plinske kompresorske stanice u vlasništvu Gazproma, srušen je dron. Za sada nije poznato odakle je dron došao ni u čijem je vlasništvu, a prilikom pada nije eksplodirao. Za sada nema prijava o žrtvama ni šteti, a na terenu su djelatnici operativnih službi.

“Meta je vjerojatno bio objekt civilne infrastrukture, koji nije oštećen. Nema žrtava ni razaranja. FSB i druge nadležne službe bave se situacijom, ništa ne ugrožava sigurnost stanovnika”, rekao je Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, na svom Telegram kanalu.

Prema Telegram kanalu Shot, dron koji je pao bio je model UJ-22 Airborne koji proizvodi ukrajinska tvrtka Ukrjet. Domet mu je 800 km, a leti brzinama od 130 do 140 km/h. Nosivost mu je do 20 kilograma.

Stoltenberg: Ukrajina će ući u NATO, ali u dugoročnom razdoblju

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina postati članica saveza u “dugoročnom razdoblju” te je naglasio da je trenutno neovisna nacija suočena s ruskom invazijom. “Saveznici u NATO-u složili su se da će Ukrajina postati članica našeg saveza, ali to je dugoročna perspektiva”, rekao je Stoltenberg novinarima tijekom posjeta glavnom gradu Finske.

Vladimir Putin pozvao je rusku sigurnosnu službu da pojača svoje obavještajne aktivnosti i zaustavi “sabotažne skupine” koje ulaze u zemlju. U govoru službenicima u federalnoj službi za sigurnost u zemlji (FSB) rekao je da agencija mora ubrzati kontraoperacije protiv Ukrajine i zapadnih zemalja.

Zelenski: Ukrajina je oduvijek bila Europa, Ukrajina će uvijek biti Europa

“Ukrajina je oduvijek bila Europa, Ukrajina će uvijek biti Europa”, objavio je na Twitteru ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Ukrajina okuplja EU kao nikad do sada. Ukrajina brani europske vrijednosti za generacije koje dolaze. Ukrajina je mjesto gdje Europa postaje cjelovita, slobodna i u miru. Zajedno u borbi, zajedno u pobjedi”, napisao je.

Poljska smanjuje uvoz nafte iz Rusije

Poljska će smanjiti uvoz nafte iz Rusije na “blizu nule” u veljači i ožujku, rekao je premijer Mateusz Morawiecki. “Početkom ove godine uvoz iz Rusije smanjio se na 10%… U veljači i ožujku, iz informacija koje dobivam od Orlena, bit će to oko 0% tako da je broj blizu nule”, rekao je.

Bivši šef britanske vojske: Ukrajina može pobijediti, Putin je pod pritiskom

Vladimir Putin je pod “ogromnim pritiskom”, a Ukrajina će pobijediti u ratu ako dobije sve oružje koje traži, rekao je bivši šef britanske vojske.

U razgovoru za Sky News Lord Richard Dannatt rekao je da Zapad “mora pomoći Ukrajincima da pobijede na bojnom polju”. Lord Dannatt rekao je da će ruski predsjednik biti pod sve većim pritiskom jer postaje izoliraniji.

Kazao je da će nedostatak potpore zemalja poput Kine i Bjelorusije – čiji se vođe danas sastaju – biti uznemirujući za Putina.

Putin izdao naredbu FSB-u: Zaustavite sabotažne skupine

Putin je rekao FSB-u da zaustavi bilo kakve pokušaje Zapada da oživi ono što on naziva “terorističkim ćelijama” na ruskom teritoriju. Agencija mora spriječiti “sabotažne skupine” da uđu u Rusiju i povećati zaštitu ključne infrastrukture, rekao je.

Kazao je da su zapadne obavještajne službe uvijek bile aktivne u Rusiji, a sada su “ubacile dodatno osoblje, tehničke i druge resurse protiv nas”. “Moramo odgovoriti u skladu s tim”, rekao je Putin.

Naredio je FSB-u da zaustavi “ilegalno oružje koje dolazi u njegovu zemlju” i pojača sigurnost u četiri ukrajinske regije koje je pripojio – Luhansk, Donjeck, Zaporižja i Herson.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.