Kraj ere Angele Merkel. Ovo je buduća njemačka vlada, objavili glavne ciljeve

Nakon dvomjesečnih pregovora stranke buduće njemačke vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP), predstavile su u srijedu u Berlinu svoj koalicijski ugovor.

“Moja najvažnija poruka danas glasi: ‘Semafor’ je tu. SPD, Zeleni i FDP postigli su dogovor oko koalicije”, rekao je kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz, koristeći naziv tročlane koalicije koji se udomaćio u javnosti, slijedom stranačkih boja triju stranaka.

“Nas povezuje želja da zemlju povedemo naprijed”, rekao je Scholz, koji je dodao da je nova vlada “savez partnera na istoj razini”.

Kao jedan od najvažnijih projekata Scholz je najavio ulaganje dodatnih napora na ostvarivanju klimatskih ciljeva. Budući vjerojatni kancelar kao jednu od prvih mjera najavio je i podizanje minimalne satnice na 12 eura.

“Moj cilj u svojstvu budućeg kancelara je da ovaj savez, koji zovemo Semafor, preuzme sličnu ulogu nekoga tko će usmjeravati, poput prvog semafora na svijetu koji je 1924. postavljen ovdje, na obližnjem Potsdamskom trgu”, rekao je Scholz.

Budući njemački kancelar svoje je obraćanje započeo ukazivanjem na ozbiljnu epidemiološku situaciju, u kojoj Njemačka ovih dana bilježi dnevne rekorde zaraze u četvrtom valu pandemije koronavirusa. 

Klima i obnova u prvom planu
Dopredsjednica stranke Zeleni Annalena Baerbock rekla je da koalicijski ugovor donosi “odgovor na klimatsku krizu kao najveći izazov suvremenog društva”.

Kao jedan od signala podrške ovakvoj politici je i najavljeno stvaranje tzv. jedinstvenog superministarstva gospodarstva i zaštite klime, koje bi trebalo biti pod nadzorom stranke Zeleni.

U koalicijskom ugovoru definiran je cilj da do 2030. godine 80 posto energije u Njemačkoj bude dobiveno iz obnovljivih izvora.

Predsjednik FDP-a i vjerojatni budući ministar financija Christian Lindner rekao je da će njegova stranka u novoj vladi biti “jamac solidnog financiranja”. On je kao najvažnije ciljeve nove vlade naveo modernizaciju i digitalizaciju cjelokupnog društva.

“Mi moramo prevladati status quo u Njemačkoj”, rekao je Lindner.

SPD bi, osim kancelarskog ureda unutar kojeg bi trebali djelovati i državni tajnici za migraciju i integraciju te kulturu, trebao preuzeti vodstvo ministarstava unutarnjih poslova, obrane, zdravstva, rada i socijalnih pitanja, izgradnje te ministarstvo gospodarske suradnje.

Zelenima, kao drugoj po snazi stranci unutar koalicije, pripast će ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo zaštite potrošača i okoliša, poljoprivrede, obitelji te novoformirano ministarstvo gospodarstva i zaštite klime.

FDP bi, uz ministarstvo financija, trebao preuzeti i ministarstva obrazovanja, prometa te pravosuđa.

Podrška zemljama zapadnog Balkana
Koalicijski ugovor, pod nazivom Odvažiti se na napredak, na gotovo 160 stranica sadrži smjernice buduće vlade, kojoj je cilj, kako je navedeno, “obnova cjelokupnog društva”.

Na vanjskopolitičkom planu nova vlada će i dalje raditi na jačanju Europske unije i transatlantskog partnerstva.

Kad je u pitanju regija zapadnog Balkana, nova vlada izričito podržava pristupni proces ovih šest zemlja prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, uz ispunjavanje Kopenhagenskih kriterija.

Vlada teži otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, nastavku pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom te ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Daljnji cilj je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, kao i postizanje trajnog mira u Bosni i Hercegovini. To treba, kako je navedeno, počivati na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevladavanja etničkih napetosti.

Onemogućiti ilegalnu, podržati legalnu migraciju
Nova vlada bi trebala reformirati zakon o državljanstvu te olakšati stjecanje njemačke putovnice i omogućiti dvojno državljanstvo. Državljanstvo će ubuduće, umjesto dosadašnjih osam, biti moguće i nakon pet godina regularnog boravka u Njemačkoj, predviđa novi koalicijski ugovor.

Kada je u pitanju migracijska politika, nova vlada želi ubrzati proces odluke o pružanju prava na azil u Njemačkoj te pojačani povratak u zemlju porijekla onih koji nemaju pravo ostanka u Njemačkoj.

“Mi ćemo ograničiti neregularnu i omogućiti regularnu migraciju”, stoji u koalicijskom ugovoru.

U tom smjeru kreće se i namjera jačanja useljavanja stručnjaka i uvođenja mogućnosti stjecanja radne i boravišne dozvole za građane izvan EU. Cilj je i produljenje sporazuma sa zemljama zapadnog Balkana o uvozu radne snage, koji je na snazi od 2016.

Stranke bi sljedećih dana trebale odlučiti o ministrima. Njemački mediji javljaju da bi ministarstvo vanjskih poslova mogla preuzeti dopredsjednica Zelenih Annalena Baerbock, a ministarstvo financija predsjednik FDP-a Christian Lindner. Poziciju vicekancelara bi trebao preuzeti dopredsjednik Zelenih Robert Habeck.

Stvaranje koalicije još trebaju potvrditi stranke na svojim konvencijama ili kroz ispitivanje članstva, a Olaf Scholz bi u prvom tjednu prosinca trebao u Bundestagu biti izabran za novog kancelara.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.