Opozicija tvrdi: Herceg podnio ostavku na pogrešnu funkciju

Zastupnik Hrvatske republikanske stranke (HRS) u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slaven Raguž u srijedu je izjavio kako je predsjednik županijske Vlade Nevenko Herceg s ostavkom na zastupničku funkciju u Skupštini zakasnio tri godine.

Ako se sjećate mojih prvih nastupa na ovoj skupštini, već na prvoj sjednici tražio sam da Herceg odstupi s mandata zastupnika jer se, evo, tri godine nalazimo u protuustavnoj situaciji da primjerice, Herceg kao premijer u tehničkom mandatu, predlaže određene dokumente, na primjer, predlaže nacrt proračuna i usvajanje proračuna da bi nakon pola sata diskusije o tome glasovao. To je protuustavna situacija koja je neviđena ne samo u BiH nego bilo gdje u svijetu i da smo u nekoj normalnoj državi to bi dovelo do ustavne krize, a u nas je to bilo sasvim normalno, kazao je Raguž.

Dodao je kako ga iznenađuje što Herceg nije odustao od mandata na prvoj sjednici budući da je “bilo izvjesno da do formiranja nove izvršne vlasti na osnovu rezultata iz 2018. godine neće doći”.

Ne znam koji su razlozi, ali Herceg definitivno kasni s odlukom tri godine. Rekao sam još i 2019. godine da će ova vlada izgurati i izdržati do kraja mandata i bio sam u pravu, istaknuo je Raguž.

Predsjedavajući u Skupštini HNŽ-a Šerif Špago (SDA) naglasio je kako Izborni zakon dozvoljava da izabrani zastupnici na različitim nivoima mogu ostati na toj dužnosti, a usporedno obavljati i dužnosti, odnosno funkcije u izvršnim organima vlasti iz prethodnog mandata.

Mislim da bi to trebala biti poruka prema Parlamentarnoj skupštini BiH da te odredbe Izbornog zakona treba izmijeniti, odnosno dati rok kada bi se pojedini organi trebali konstituirati, da ne dođemo u situaciju da se održe izbori, a da određeni dijelovi vlasti nisu konstituirani. U konkretnom slučaju kod nas nije konstituirana nova vlada, odnosno izvršna vlast nakon izbora 2018. godine, kazao je Špago, dodavši kako nema neki poseban komentar na Hercegovu odluku, točno godinu dana pred nove izbore.

Zastupnik Aner Žuljević (SDP) ocijenio je da premijerova odluka pokazuje da će ova vlada u tehničkom mandatu ostati do kraja i da neće biti dogovora o novoj Vladi.

To obesmišljava sve ono što imamo u skladu sa zakonima ove zemlje i opet kažem: “Medo koji spava sva četiri godišnja doba u ovoj državi su tužiteljstvo i pravosudne institucije koje su dopustile da političari maltretiraju sve nas zajedno”. Mislim da se radi o činjenici da će Večernjakov pečat uvesti novu kategoriju “licemjer godine” i nema potrebe da ima protukandidata jer da se radi o hrabrom i odgovornom političaru, Herceg bi pogodio stolicu koju treba napustiti. Trebao je dati otkaz na premijerskoj poziciji, vratiti mandat o povjerenju i natjerati neodgovorne politike SDA i HDZ-a koje imaju dvotrećinsku većinu da implementiraju izborne rezultate i vrate demokraciju koju su oteli od dana izbora. Poznajući premijera nisam očekivao da će napraviti odgovoran politički potez, a u ovom mandatu ući ćemo i u Guinnessovu knjigu rekorda da su građani 2018. godine izlazili na izbore i da to nije imalo apsolutno nikakvog smisla, kazao je Žuljević, prenosi Fena.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović (HDZ BiH) kazao je kako svaki zastupnik ima pravo i mogućnost raspolagati svojim mandatom.

Herceg je procijenio da je dobro da u ovom trenutku nije i u dijelu zakonodavne vlasti. Mislim da bi to trebalo prihvatiti kao pravilo kada su u pitanju ovakve stvari, pogotovo u političkim situacijama kada imamo problema s implementacijom izbornih rezultata da se ne bi iste osobe pojavljivale i na jednoj i na drugoj strani. To je demokratski standard i u svakom slučaju pozdravljam takvu odluku i mislim da je ona dobra, naglasio je Martinović.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.