Na ulaz u Hrvatsku iz BiH čeka se i do četiri sata

Na ulazak u Hrvatsku preko graničnih prijelaza u sjevernome dijelu Bosne i Hercegovine čeka se između jednoga do četiri sata zbog povratka velikog broja ljudi koji žive i rade u inozemstvu te vlasti pozivaju na korištenje zamjenskih graničnih prijelaza. 

Kilometarske kolone su na graničnim prijelazima u Orašju prema Županji, odnosno Bosanskoj Gradiški prema Gradiški gdje se na prijelaz granice čeka dva sata, a najveća zadržavanja su u Donjoj Gradici prema Jasenovcu gdje pak putnici čekaju četiri sata, izvijestili su iz Auto moto saveza u BiH sa sjedištem u Mostaru.

Na prijelaz granice kod Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice čeka se tri sata.

Veće gužve prema Hrvatskoj su i na graničnim prijelazima u sjeverozapadnoj Bosni, Izačiću i Maljevcu. Duža zadržavanja na prijelaz granice su posebno primjetna ove godine nakon što je Hrvatska pristupila nešto strožem, režimu schengenskog prostora.

Vlasti u BiH pozivaju građane da koriste alternativne granične prijelaze.

Kako je na Bajakovu javio je za Dnevnik u podne  novinar HTV-a Marin Ćurić. Rekao je da zastoja “itekako ima”.

– Kolona na Bajakovu za ulazak u RH je oko 6 kilometara. U posljednja 24 sata u RH preko Bajakova ušlo je više od 6.000 vozila i 26.000 putnika. Istovremeno iz Hrvatske je izašlo oko 1.700 vozila i 4.600 putnika. Što se tiče kontrola i pregleda ništa se nije od 1. siječnja promijenilo. Schengenska pravila i kontrole ovdje se primjenjuju još od ulaska Hrvatske u EU, već gotovo 10 godina. Granična policija očekuje smanjenje gužvi do kraja dana. Neki putnici su stigli čak sinoć u 20 sati, neki u ponoć. Čeka se više od 12 sati, izvijestio je.

Dodao je da su otvorene sve četiri kolničke trake za autobuse i pet kolničkih traka za osobna vozila te se trenutno koriste svi raspoloživi resursi. Granična policija apelira da se koriste i alternativni granični prelazi – u prvom redu Šid – Tovarnik i Bačka Palanka – Ilok, naveo je i dodao da su kontrole potrebne znajući kako je ovdje na Bajakovu prije samo dva dana zaplijenjeno čak 270 kg marihuane.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.