Oldtajmeri na proputovanju od Sarajeva do Mostara

Međunarodni susreti oldtajmer automobila i motocikala, 17. po redu, okupili su danas gotovo 60 vozila koja su obilježila prošlo stoljeće, a povorka je krenula iz Sarajeva put Mostara, zaustavljajući se kod Titovog bunkera u Konjicu.

Najstariji automobil je Ford iz 1917. godine, a svoje oldtajmere iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina u Bosni i Hercegovini došli su predstaviti brojni gosti iz Mađarske, Njemačke, Austrije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Te tipove automobila vozili su Boni (Bonnie) i Klajd (Clyde), austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, tu su i Mercedes 190 S iz 1960. kojeg je svojevremeno vozio Džemal Bijedić, predsjednik Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, ali i Mercedes 170 iz serije ”Otpisani”.

Predsjednik Oldtimer kluba Nedim Husić kazao je Feni da se manifestacija nastavlja i u dane vikenda i planirano je da se u subotu svi okupe na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, a gosti će obići i Trebević te će biti pripremljena izložba.

U nedjelju, 5. svibnja, u Sarajevu će biti organizirana zabava na kojoj će građani birati najljepši automobil, a Husić napominje da se višednevna manifestacija organizira povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i općine Centra.

Sve ljubitelje starih automobila i motocikala organizatori su pozvali da se pridruže manifestaciji i pogledaju ove ulickane četverotočkaše, koje njihovi vlasnici održavaju s mnogo ljubavi i pažnje.

Ovogodišnju manifestaciju podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Centar.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.