Pacijenti u BiH na zdravstvene preglede čekaju i do godinu dana

Za pojedine specijalističke preglede u javnim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini pacijenti čekaju i do godinu dana.

Kako bi se riješio dugogodišnji problem koji dodatno narušava zdravlje građana, u Tuzlanskoj županiji su poduzete određene mjere. S druge strane, pacijenti imaju pravo i na refundaciju u privatnim klinikama ukoliko čekaju duže od predviđenog roka.

Kako bi se ublažio ovaj problem, u tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru je uvedena praksa rada i u popodnevnim satima i subotom, za što su ljekari posebno plaćeni.

Prvenstveno je to urađeno na Pedijatriji i navode da više nema listi čekanja za magnetnu rezonancu dužih od 30 dana. U Klinici za interne bolesti subotom bude urađeno šest do osam hitnih slučajeva. Složen problem je u Klinici za ortopediju.

Zato što je veliki broj kolega, praktično čitava generacija kolega koji su zajedno počeli da rade otišli su u mirovinu, mada i tu pravimo određene izmake i liste čekanja nastojimo radom subotom da smanjimo, ističe direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

U tijeku su mjere za uvođenje dvije smjene u Klinici za oftalmologiju, gdje su liste čekanja za operacije do 8 mjeseci, a i za ostale klinike su otvorene ove mogućnosti, navodi Tulumović. S druge strane, iz resornog ministarstva navode da, prema dostavljenim mjesečnim izvještajima, u domovima zdravlja su optimalni rokovi za preglede, osim u Domu zdravlja Gradačac, izvijestio je BHRT.

Liste su što se tiče domova zdravlja, pogotovo manjih, kratke i to je u nekom vremenskom okviru, kazala je Duška Bećirović, ministrica zdravstva Tuzlanske županije.

Ministrica navodi da nisu zaprimali prijave zbog dužih čekanja i da su raniji problemi sa Radiologijom u tuzlanskom Domu zdravlja riješeni. Ugovorne obaveze su jasne.

Pacijent se ne može staviti na listu čekanja ukoliko je hitan slučaj. Dalje, zdravstvena ustanova se Ugovorom obavezuje da će zdravstvenu uslugu pružiti najdalje do 90 dana, napominje Riad Kurtalić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TŽ.

Ukoliko pacijent bude stavljen na listu čekanja duže od 90 dana, može se obratiti menadžmentu te ustanove, Ministarstvu zdravstva i podnijeti Zavodu zahtjev za refundaciju troškova pregleda u drugim ustanovama.

Dok se poduzimaju mjere s ciljem smanjenja listi čekanja, pacijenti trebaju i moraju koristiti svoja prava koja su zagarantirana zakonima i ugovorima, kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.