Plenković: Ma kakav Milanović, pobjeđujemo na izborima

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju je u kratkoj izjavi novinarima uoči 20. sabora stranke rekao kako HDZ pobjeđuje na parlamentarnim izborima, neovisno o najavi predsjednika Republike Zorana Milanovića da će se na izborima kandidirati na listi SDP-a.

Novinari su Plenkovića pri dolasku u KD Lisinski na 20. sabor HDZ-a pitali je li mu Milanović “pomrsio račune” svojom najavom, a Plenković je odgovorio – “Mi, pobjeđujemo, a ovo drugo ćete čuti”.

Ustavni sud najavio je da će se sutra izjasniti o Milanovićevoj najavi kandidature, a Plenković je na pitanje novinara kakvu odluku očekuje odgovorio: “Ne znam, to je na njima”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kratko je novinarima, na pitanje hoće li on biti v.d. predsjednik Republike, o čemu se kao o jednoj od mogućnosti govori u javnosti ako Milanović odstupi s mjesta predsjednika države, odgovorio “vrlo ste naivno nasjeli na njihove trikove”.

Potpredsjednik stranke Oleg Butković naglašava da je HDZ spreman za izbore i očekuje pobjedu “tko god bio predsjednik, odnosno kandidat za premijera od strane SDP-a”.

Na izbore izlazimo afirmativno, s postignućima proteklih osam godina, a Hrvatska je, rekao je, u tih osam godina puno bolja, stabilnija, međunarodno bolje afirmirana, gospodarski pokazatelji su kudikamo bolji nego što su bili 2016. unatoč izazovima (koronavirus, energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini).

Butković: Milanovićev potez je nezapamćen

Od najavljenog sutrašnjeg očitovanja Ustavnoga suda, Butković kaže kako ne može “ništa očekivati, niti sugerirati”, a stava je da Milanovićeva najava s ustavno-pravnog stajališta nije regularna.

“Nezapamćeno je da predsjednik Republike, koji je nestranački, poglavito u ovom trenutku kad imate raspušten Sabor, najavljuje da će biti kandidat na izborima i da ide u izbornu utrku. To je nezapamćeno. I mislim da to nije, s ustavno-pravnog stajališta, regularno, ali o tome će odlučiti Ustavni sud”, rekao je.

Ma kakav Milanović, kratko je pak poručio politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, a potpredsjednik stranke Ivan Anušić također naglašava da je HDZ spreman za izbore i novi mandat.

3 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.