POSUŠJE UVIJEK ZAJEDNO

Rasljeni Posušani rado dođu u svoj kraj iz daleka svijeta, posebice ljeti. Nikome nismo ni rekli kako i oni svi drugi Hercegovci i Hrvati ne vole sve svoje. I oni koji su doma, a još više oni koji su daleko od svoga doma, kako kažu, toplog i dragog kamena.

U nekim ranijim vremenima domaći i raseljeni iz posuškog kraja su se često okupljali i slavili domaće susrete, ili fešte, kako su ih neki nazvali. Bilo je i posuških večeri u Zagrebu, ali i kod kuće pa su bile pune radosti i dobre volje da se nikada ne ugase.

Uz brojne susrete po posuškim krajevima – Rakitnu, Podbiloj, Grginu guvnu, u Zavelimu, Topali (Bagini susreti) pa i u Vučipolju i Blidinju obilje je drugih zanimljivih priredbi, posebice u Posuškom litu, kada se mnogi susreću i dogovaraju kako dalje zajedno u bolji život s vjerom i suradnjom i zabavom starijih tradicija. Na humanitarne akcije i proslave nekih važnih datuma, okupe se i mladi i stariji Posušani s porukom – zajedno smo jači.

I na sportskim susretima, posebice na lijepom Mokrom docu, okupe se mnogi i zdušno navijaju za svoje.  

Na kraju ove male foto priče može se potvrditi kako naši susjedi iz drugih mjesta dolaze u grad pod Radovnjom i dive se Posušankama i Posušanima kako su često zajedno i to žele ostati zauvijek. Tako bude i za blagdan Velike Gospe, zaštitnice posuške ćupe.    

Posusje.info (pc).

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.