Povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog gripe i respiratornih infekcija

Prema podacima iz zdravstvenih ustanova, znatno je povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog respiratornih infekcija.

Dijagnoze su gripa, angina, respiratorni virus, a dodatno usložnjava i još prisutna covid infekcija.

Visoka temperatura, bolovi u grlu, kihanje, otežano disanje, najčešći su simptomi zbog kojih građani sve više traže pomoć liječnika, osobito zabrinjavaju podaci da je među njima sve više djece.

Ovo toplo vrijeme sigurno je pogodno razvoju virusnih i bakterijskih infekcija koje se vrlo brzo šire u zatvorenim prostorijama, pa tako i mi imamo povećan dolazak pacijenata, kaže za BHRT Melita Stanić, specijalist Urgentne medicine Doma zdravlja Sarajevo.

”Imamo mlade ljude, tinejdžere, ljude srednjih godina, u večernjim satima je jako puno djece, kaže Lejla Kuluglija Memišević iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Prisutne i su infekcije i gornjih i donjih respiratornih puteva. Stručnjaci ističu kako i prekomjerno zagađen zrak dovodi do složenog stanja.

Pulmolog Edo Selimović kaže kako je pedijatara jako malo.

Ljudi ne mogu stići u potpunosti se posvetiti tom djetetu. Bukvalno trče kroz svoj posao da bi stigli toliku količinu malih pacijenata obraditi, pojasnio je.

Dobra informacija je da ovi simptomi ne traju duže od tri do četiri dana, a potom se smiruju i ne ostavljaju dalje komplikacije po zdravlje pacijenta, navodi Azra Agić, specijalist obiteljske medicine Doma zdravlja Tuzla.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.