Primorac: Moramo reagirati, kontrolorima leta nude 16.000 dolara

Zbog ogromne potražnje za kontrolorima leta u svijetu nakon ukidanja korona zabrana i normalizacije zračnog prometa i primamljivih ponuda iz razvijenijih zemalja, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) planira školovanje nove generacije kontrolora, ali i opremanje vlastitog centra za njihovu obuku.

Prema riječima direktora Davorina Primorca, BHANSA je od 2019. godine prvi put preuzela oblasnu kontrolu “visokog neba”, uspješno se oduprla i izazovima koje je donijela pandemija, a i danas je stabilna i snažna.

Međutim, vrlo je bitno prepoznavati trendove na tržištu kako bi se moglo pravovremeno odgovoriti na adekvatan način. Način kako da se snađemo u novim okolnostima je da konstantno unapređujemo svoje usluge, školujemo kadrove i pratimo standarde koji to osoblje zadržavaju ovdje, kaže Primorac za Avaz.

U svijetu trenutno nedostaje oko 15.000 kontrolora letenja, a 143 oblasna i aerodromska kontrolora BHANSA-e spadaju među kvalitetnije, jer svakodnevno rade u zahtjevnim uvjetima, na malom dijelu neba reguliraju i do 1.700 letova dnevno.

Zato je deset zaposlenih već predalo zahtjeve za rad u Kataru, a jedan broj je zainteresiran i za odlazak u Njemačku, gdje bi njihova plaća iznosila 12.000 eura.

Basnoslovni su iznosi koji se nude za takve poslove. Katar je nedavno raspisao natječaj za prijem kontrolora za mjesečnu plaću od 16.000 dolara. Njemačka kontrola letenja preuzima kontrolore iz Nizozemske i Mađarske, a vidimo da se događaju štrajkovi i da zračnim lukama i kompanijama u Europi nedostaje pilotskog, kabinskog i zemaljskog osoblja. To su ti tržišni izazovi, ističe Primorac.

On najavljuje da će se vrlo brzo u javnosti pojaviti promotivni materijali, a potom i natječaj za prijem budućih kontrolora. Prethodna generacija školovana je u Češkom institutu za zračnu navigaciju, do kraja godine BHANSA-i je potrebno još 20 kontrolora, ali žele se stvoriti uvjeti za školovanje kontrolora u vlastitom certificiranom trening centru.

Želimo sami proizvoditi kontrolore, čak i inženjere specijalno obučavati, da ovu situaciju, koja će trajati još vrlo dugo, kontroliramo vlastitim resursima. Da upravljamo odlaskom kontrolora, a ne da nas to zadesi iznenada na tržištu, pojašnjava Primorac.

Usporedno, dodaje, potrebno je raditi na podizanju standarda zaposlenih, kako BHANSA ne bi došla u situaciju da školuje kadrove koji će odlaziti. BHANSA se financira vlastitim prihodima i u stopostotnom je vlasništvu države te joj za realizaciju planiranog, osim suglasnosti Vijeća ministara BiH, nisu potrebna dodatna sredstva iz proračuna.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.