Sud RH zlostavljaču 16-godišnjakinje iz BiH smanjio kaznu jer je bio pod utjecajem kokaina! To mu olakotna okolnost

Vrhovni sud danas je na svojim službenim stranicama objavio skandaloznu presudu u kojoj se čovjeku osuđenom za seksualno zlostavljanje i prisiljavanje maloljetnice na prostituciju smanjuje kazna.


Vrhovni je sud prihvatio dio žalbe osuđenog B.B.-a i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru u pravnoj oznaci jednog djela i u odluci o kazni.

Time je optuženik (rođen 1962.) pravomoćno proglašen krivim za jedno kazneno djelo trgovanja ljudima i jedno kazneno djelo bludne radnje. Prvostupanjsku je jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 6 mjeseci Vrhovni sud preinačio i optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 4 mjeseca. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

U priopćenju Vrhovnog suda se navodi da je “uz kaznu optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora”.

Naročito je skandalozno što je Vrhovni sud kao olakotnu okolnost osuđenom uzeo što je bio nadrogiran i pijan.

“Olakotnim je cijenjeno primjereno držanje pred sudom te bitno smanjena ubrojivost. Dijagnosticiran mu je miješani poremećaj osobnosti te štetna zlouporaba kokaina i alkohola. Otegotnim je cijenjena dosadašnja osuđivanost i to zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari”, navodi se.


Evo što je osuđeni učinio 16-godišnjakinji: “Optuženik je osuđen zbog događaja iz 2019. kad je 16-godišnju djevojčicu obmanom uvjerio da preko ljeta dođe iz susjedne države u Republiku Austriju kako bi radila u njegovom kafiću. Planirao je tamo odvesti i prisiliti na prostituciju. Dovezao je djevojčicu u Republike Hrvatsku i oduzeo putovnicu i novac koji je imala kod sebe. Onesposobio joj mobitel i prijetio. Zabranio joj je da ikome javi gdje je. Zaključao je u sobu apartmana. Osuđen je i jer tu istu noć dirao djevojčicu dok se ona opirala. Prijetio joj da će raditi kao prostitutka i da ga mora slušati. Odgurivala ga je i vrištala. U jednom trenutku iskoristila je njegovu nepažnju i pobjegla.”

Bilo je tu i manipulativnog uvjeravanje 16-godišnakinje da jedino “kao kurva može zarađivati”, kako se navodi u presudi.

“Iz logičnog i dosljednog iskazivanja oštećenice proizlazi kako joj je optuženik, kada su prešli BiH granicu i ušli u Republiku Hrvatsku, rekao da ostavi putovnicu otraga i više je ne dira. Ona je shvatila da tu putovnicu ne smije dirati, a kada su došli u apartman on ju je zaključao i rekao da je putovnica kod njega. Tada, u apartmanu, prvi puta je rekao da će zarađivati “… kao kurva i da će raditi kao kurva i da jedino tako može zarađivati…”, stoji u presudi.

Osuđeni B.B. je ponavljao prijetnje da će “sve pobiti ukoliko bude ikog zvala da dođe po nju, a kada ga je zatražila da ju vrati kući, odgovorio je da je on u Bosnu ne vraća te da će je uništiti skroz ukoliko bude zvala policiju, da će raditi kao prostitutka i da će morati raditi što joj on kaže …”.

Ipak, Vrhovni sud zaključuje da je prvostupanjska presuda “postupanje optuženika pogrešno pravno označila kao teži oblik kaznenog djela bludnih radnji”.
Sud: To što je imala 16 godina ne znači da je bila posebno ranjiva zbog svoje dobi.

Zašto?

“Premda je djevojčica imala 16 godina to ne znači po automatizmu da je bila posebno ranjiva zbog svoje dobi. Niti optužnica ne opisuje posebnu ranjivost žrtve (tzv. kvalifikatorne okolnosti). Dakle, riječ je o osnovnom obliku kaznenog djela bludne radnje, a ne o težem obliku toga kaznenog djela. Zato je preinačena prvostupanjska presuda u oznaci kaznenog djela bludne radnje”, navodi Vrhovni sud.

Dakle, Vrhovni je sud zaključio da 16-godišnjakinja koja je lažima i na prevaru namamljena iz BiH u Hrvatsku, misleći da će dobiti ljetni posao, nije posebno ranjiva zbog svoje dobi i da je bila žrtva tek “osnovnog oblika kaznenog djela bludne radnje”.
Smanjili mu kaznu jer su zaključili da nije počinio tešku bludnu radnju.

Vrhovni sud smatra da je pravilno prvostupanjski sud utvrdio kaznu za kazneno djelo trgovanja ljudima (kazna zatvora 3 godine i 3 mjeseca). Zbog preinake prvostupanjske presude u pravnoj oznaci djela optuženik je sada osuđen za blaži, odnosno za osnovni oblik kaznenog djela bludne radnje.

Ocijenjeno je da je kazna zatvora od 3 mjeseca primjerena svim utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima. Vrhovni je sud potom primjenom odredba o izricanju jedinstvene kazne za kaznena djela počinjena u stjecaju optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora 3 godine i 4 mjeseca. Ta je kazna primjerena težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika kao počinitelja. Za očekivati je da će se tom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja”, zaključuje Vrhovni sud obrazloženje svoje kontroverzne odluke.


Index.hr

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.