Sve više pušača među djecom i u BiH, počinju pušiti u osnovnoj školi

Duhanski dim sadrži više od 7000 različitih supstancija, među kojima je više od 250 opasnih za zdravlje i oko 70 za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. Znanstveno su dokazane brojne posljedice upotrebe duhanskih proizvoda koje se sagledavaju kroz djelovanje na zdravlje pojedinca, stanovništva i zajednice u cjelini, piše Večernji list.

Posljedice za zdravlje

Posljedica koje može izazvati duhanski dim očito nisu svjesni bh. stanovnici, ali ni oni u regiji s obzirom na to da se broj pušača, kako godine prolaze, konstantno povećava. Posebno zabrinjavajući je podatak da je među pušačima sve više djece. Prema procjenama, više od 2000 djece u dobi od 10 do 14 godina i 1,053.000 osoba u dobi od 15 i više godina u ovoj zemlji svakodnevno koristi duhanske proizvode, pokazali su podaci Tobacco Atlasa (2021.) objavljeni u publikaciji “Trošarinska politika na duhan u BiH – trenutačno stanje i perspektive”. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije navode kako je BiH s 35,5 posto pušača među populacijom starijom od 15 godina druga u Europi, iza Srbije – u kojoj puši 37,6 posto stanovništva. Pet vodećih uzroka smrtnosti u BiH su akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija, maligna neoplazma bronha i pluća te kronična oboljenja srca, a kako navode stručnjaci, rizici od navedenih bolesti povećavaju se upravo uslijed aktivnog i pasivnog pušenja. Ni situacija u susjednoj Hrvatskoj nije mnogo bolja. Kako piše N1, Hrvatska je druga u Europskoj uniji što se tiče pušenja mladih do 18 godina.

Kako navode, samo u posljednjih mjesec dana 13 posto učenika u dobi od 16 godina konzumiralo je određene vrste cigareta, a 15-godišnjaci čak devet puta češće puše cigarete nego njihovi vršnjaci u Islandu ili Norveškoj. U Hrvatskoj svakodnevno puši 19% dječaka i 20% djevojčica u dobi od 15 godina. Liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl Šakić povjerenica je za borbu protiv pušenja pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske. Ističe za N1 kako situacija izmiče kontroli. – Sve to donosi kratkotrajno zadovoljstvo, nema dugotrajnog zadovoljstva u sredstvima ovisnosti. Jer svako sredstvo vuče jedno pa drugo, djeca se uvlače u kriminal kako bi došla do stvari, to je žalosno. Samo pušenje izgleda bezazleno, ali na kraju ipak nije – navodi ova liječnica.

Izazivaju ovisnost

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, bez obzira na to u kojem se obliku i pakiranju duhanski proizvodi nalaze na tržištu, duljom upotrebom izazivaju ovisnost i cijeli niz ozbiljnih posljedica za zdravlje. Od velikog je značaja, ističu, posvećenost zdravstvenih djelatnika da učine što dostupnijim zdravstvene usluge savjetovanja o prevenciji i odvikavanju od pušenja za sve građane te da pušače motiviraju za prestanak pušenja pri svakom susretu, navode iz ZZJZ-a FBiH.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.