U Posušju obvezan sistematski za sve šestaše

Na 5. sjednici Općinskog vijeća Posušje, održanoj 10. lipnja 2021.godine jednoglasno je usvojena inicijativa vijećnika HDZ 1990 Tomislava Topića o uvođenju obveznog sistematskog pregleda za sve učenike šestih razreda osnovne škole.

Smatram da sadašnji način sistematskog pregleda djece koji se obavlja samo prilikom upisa u prvi razred osnovne škole nije dovoljan budući da dolazi do velikih promjena kod djece u tom periodu.

Uvođenjem obaveznog sistematskog pregleda kod djece u šestom razredu kada su u periodu naglog razvoja mogle bi se prepoznati određene eventualne zdravstvene poteškoće i potrebe pa bi se moglo efikasnije i na vrijeme intervenirati. Za sprovedbu ove inicijative nisu potrebna nikakva dodatna financijska sredstva jer bi se pregledi obavljali u sklopu redovnog posla Doma zdravlja Posušje, istaknuo je vjećnik Topić.

Podsjetimo da je Posušje prvi u ŽZH koji je usvojio ovakvu inicijativu te se nadamo da će i ostali gradovi i općine u Županiji voditi se njihovim primjerom. Preporuka Svjetske zdrastvene organizacije (WHO) preventivni zdrastveni pregledi bi se trebali obavljati jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine.

Razvojem medicine znatno su se povećale mogućnosti očuvanja zdravlja, odgađanja početka bolesti, kao i uspješnog liječenja. Sistematski pregledi omogućuju cjelovit uvid u stanje dječijeg organizma, a svrha je prevencija i pravovremeno otkrivanje zdravstvenih tegoba i bolesti, priopćeno je.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.