Poznato u kojim gradovima je Lidl registriran u BiH

Iako se dolazak njemačkog trgovačkog lanca Lidl u BiH odvija pod velom tajne, što je u skladu s politikom te kompanije, daleko od očiju javnosti odvijaju se aktivnosti za osvajanje bh. tržišta.

Kada je riječ o rješavanju “papirologije”, Lidl BiH d.o.o. registriran je na adresi Maglajska 1 u sarajevskoj općini Centar. Kao direktor društva naveden je Roland Schreiber, a Allen Halamić izvršni je direktor kompanije u BiH.

Osnivač je njemački W E-International Zweite GmbH, a kapital Lidla BiH nešto je manji od milijun KM, tčonije 977.915 KM, piše Klix.

Osim u Sarajevu, Lidl je registrirao poslovnice u Banjoj Luci, u Ulici Sime Šolaje 1a te Brčkom, u Bulevaru mira 22. Rukovoditelj obje poslovnice je Allen Halamić.

Prema saznanjima sarajevskog portala, predstavnici kompanije već su obavili susrete s predstavnicima sarajevskih vlasti, a vezano za lokacije. Kako je neformalno potvrđeno, Vlada Županije Sarajevo njemačkom investitoru za potrebe distributivnog centra ponudila je lokaciju na potezu Bojnik – Butila.

Kako su iz izaslanstva Lidla izrazili i zanimanje za lokacije trgovina, Vlada je uputila upit sarajevskim općinama i one su uglavnom pozitivno odgovorile glede iznalaženja lokacije do 10.000 četvornih metara, što je prema kriterijima Lidla.

Kao jedna od lokacija spominje se i devastirani Dom umirovljenika u Nedžarićima, općina Ilidža, koji Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje odavno pokušava prodati.

Indikativno je da je Vlada FBiH nedavno dala suglasnost za novi pokušaj prodaje, nakon čega je upućen javni poziv za dostavljanje ponuda putem zatvorenih koverti. Na prodaju je ponuđena ukupna površina zemljišta od 17.611 četvornih metara s devastriranim objektima, po početnoj cijeni od 10,3 milijuna KM. Naglašeno je da je namjena objekta poslovna, a ponude je trebalo dostaviti do 18. svibnja.

Otvaranje ponuda i izravnih pregovori s ponuđačima bili su zakazani za 4. lipnja. Međutim, u Zavodu MIO ne otkrivaju detalje. Na upit koliko je ponuda pristiglo, kako su protekli pregovori i kakav je ishod istih, novinari su dobili odgovor tek da prodaja još nije zaključena.

Iako su se vlasti u Sarajevu stavile na raspolaganje da olakšaju administrativne i tehničke procedure, nije isključeno ni da Lidl poslovanje najprije otpočne u Istočnom Sarajevu, navodi Klix.

Koliko su ove informacije točne, nisu pokušali provjeriti u Lidlu BH, s obzirom na to da kompanija još nije registrirala ni telefonski broj.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.