U BiH će se uskoro moći uvoziti samo automobili s minimalno Euro 5 standardom

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je kako je potrebno raditi na povećanju dozvoljenog standarda na tržištu automobila u BiH.

On smatra da se treba omogućiti što povoljniji uvoz hibridnih odnosno vozila na električni pogon, što do sada nije slučaj.

Trend je da se što je više moguće izbaci upotreba dizelskih vozila, a da se njihova upotreba zamijeni vozilima na električni pogon.

U tom cilju Ministarstvo je pokrenulo inicijativu kako bi imali bescarinski uvoz vozila.

To će snažno utjecati na zaštitu prirodne sredine. Poznato je da vozila utječu na zagađenje u cijeloj zemlji s 30 posto to jest jednu trećinu. Sada se mogu uvesti automobili s Euro 4, što nije dobro za okolinu, kazao je Šarović.

Dodaje da će u narednim danima Vijeću ministara BiH biti dostavljena nova odluka Ministarstva, koja se odnosi na mogućnost uvoza automobila u BiH samo s minimalnim standardom Euro 5.

Donošenje ove odluke prvobitno je inicirala Gospodarska komora Federacije BiH, čiji potpredsjednik Mirsad Jašarspahić kaže da je postignuta suglasnost i s Gospodarskom komorom Republike Srpske.

Pored ekološkog aspekta, želimo ograničiti da Euro 4 bude standard za uvoz rabljenih vozila, a Euro 5 za nove automobile. Tako ćemo unaprijediti standard u oblasti zaštite životne sredine s aspekta korištenja vozila, rekao je Jašarspahić.

Upozorava da je potrebno naći način da BiH ne postane deponija starih automobila iz EU.

Inače, o razvoju automobilske industrije u našoj zemlji dovoljno govori činjenica da u Europi ne postoji ni jedan brend auta da nema dio proizveden iz BiH. S obzirom na to da sve više proizvođača automobilske industrije seli svoje pogone, a regija Balkana im je idealna za sljedeću lokaciju potrebno je stvoriti jednu kritičnu masu dovoljnog broja dobavljača, proizvođača komponenti.

Zato je naš cilj dodatno razviti grupaciju automobilske industrije što znači da imamo veliki broj proizvođača komponenti. To je preduvjet da se jedan veliki brend smjesti na područje regije, dodao je Jašarspahić.

(Fena)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.